Obildade Bilda

Det kristna studieförbundet Bilda hade den 16 mars vernissage i Immanuelskyrkan för utställningen ”The Holy Land – Det håliga Landet. Utställningen presenterades med en bild som föreställde tre råttor, en med k-pist, som knaprade på staten Israel illustrerad som en ost. Israel-osten och råttorna befann sig i en råttfälla. Tanken leddes till att när som helst kunde fällan slå igen och klämma till råttorna (judarna) som så oblygt knaprade i sig av landet. Bilden blev omedelbart kritiserad och Bilda tog bort den. Den finns att se här, tyvärr på en i sig antisemitisk hemsida, som förstås gottar sig. Och bilden är nu spridd på ett otal nazistiska och rasistiska hemsidor. Bildas ursäkt är lam. Tyvärr verkar inte Bilda förstå att denna bild är en klassisk antisemitisk metafor. Judar som råttor/skadedjur. Judarna/råttorna i en råttfälla – straffade genom att råttfällan slår igen om de knaprar på landet Israel ( ockupation ). Jag köper inte att man inte förstår, inte insåg. Konstnärerna/pastorerna bakom utställningen påstår sig också okunniga om denna antisemitiska metafor – tyvärr tror jag dem inte.

Lämna ett svar