Slöjan i gympan

På Al-Azharskolan i Stockholm undervisas flickor och pojkar var för sig i idrott och hälsa. Skolan hänvisar till elevernas muslimska bakgrund och får grönt ljus av Skolinspektionen. Här är en artikel från Lärarförbundets webtidning ”Lärarnas nyheter” som förklarar det rättsliga läget.

I inslaget på tv förklarade skolans rektor den könsuppdelade idrottsundervisningen med att flickor med sjal tycker det är jobbigt att idrotta med sjal och för att de med sjal ska kunna idrotta utan sjal måste idrottsundervisningen vara könsuppdelad. Det var skälet. Jag har aldrig hört någon muslim offentligt säga att det är jobbigt att bära sjal. Kanske inte bara gäller när man idrottar. Även min skolgympa var till stor del könsuppdelad – inget bra med det. Den mesta idrotten… går att göra tillsammans – undervisningen ska inte vara förtäckta tävlingar – då funkar det förstås dåligt med gemensam idrott typ stentuff fotboll eller hockey. Men massor med aktiviteter funkar bra: simning, friidrott, skridskor, skidor, orientering, gruppgympa, cirkelträning, dans, mm. Om grabbar är mobbande och förtryckande är det de som ska ändras på. Och omklädningsrummen och duschrummen säger då någon: ska de också vara gemensamma? Nej, förstås inte. Den dagen det går att bygga ett tredje omklädningsrum kan det funka för vissa.

Lämna ett svar