apr 222012
 

Apropå en kulturminister och en tårta på Moderna Museet: För en politiker borde det vara formulär 1A att oavsett förtäring fundera på hur hur man kommer att ta sig ut på bild när man håller ett vapen i hand. Observera nämligen att det inte ser ut som en vanlig tårtspade utan fastmer som en rejäl KNIV. Att vifta med en kniv ger aldrig ett klädsamt intryck – det spelar ingen roll hur mycket man än skämtar och skrattar. Och inga sammanhang, bakgrund eller kontexter spelar någon roll när bilden av ”kulturminister skärande i svart kvinnas underliv” får sin spridning. Man kan vända ut och in på varje argument – bilden är i sig ett fruset ögonblick – i sig ett ”konstverk”. Att sedan konstnären hade antirasistisk agenda, att det absolut går att ”förstå” konstverket om man vet vem upphovsmannen är osv. – det hjälps inte. Ett konstverk skapas i betraktarens ögon, inte i upphovsmannens. Fredrik Virtanen skriver bra om detta i Aftonbladet.